Znanstvenici s Harvarda pronašli način za usporavanje starenja: Dostupan je baš svima

Nova znanstvena studija, objavljena u srijedu u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, otkriva kako bi dnevni dodatak vitamina D mogao biti ključ u borbi protiv starenja. Istraživanje, koje su proveli stručnjaci povezani s Harvardom, pokazalo je da su osobe koje su uzimale vitamin D3 tijekom četiri godine imale znatno manje oštećenja DNK, što je pokazatelj sporijeg biološkog starenja.
Prema istraživačima, rezultati su ukazivali na usporavanje procesa starenja ekvivalentno vraćanju gotovo tri godine unazad, u usporedbi s onima koji su uzimali placebo.
Što je pokazalo istraživanje?
U studiji nazvanoj VITAL, sudjelovalo je 1.031 odraslih osoba koje su tijekom četiri godine svakodnevno uzimale ili 2.000 međunarodnih jedinica (IU) vitamina D3 ili placebo.
Znanstvenici su analizirali telomere – dijelove DNK na krajevima kromosoma koji ih štite od oštećenja. Poznato je da telomeri s godinama postaju kraći, a ljudi s dužim telomerima u pravilu imaju duži očekivani životni vijek.
Korištenjem uzoraka krvi, mjerena je duljina telomera leukocita (LTL), odnosno bijelih krvnih stanica. U placebo grupi, LTL je smanjen za 12 posto nakon dvije godine, te dodatnih 16 posto nakon četiri godine. S druge strane, kod sudionika koji su uzimali vitamin D, pad LTL-a bio je tek 5 posto nakon dvije godine i 2 posto nakon četiri godine.
Najveće iznenađenje? Telomeri su bili do osam puta dulji kod onih koji su uzimali vitamin D u odnosu na placebo grupu, prenosi Daily Mail.

Vitamin D i starenje: kako djeluje?
Iako točan mehanizam djelovanja još nije u potpunosti jasan, znanstvenici smatraju da vitamin D smanjuje oksidativni stres, stanje u kojem slobodni radikali oštećuju stanice, te potiče stvaranje telomeraze, enzima koji produljuje telomere.
Dr. Haidong Zhu, molekularni genetičar s Medicinskog koledža Georgije i glavni autor studije, izjavio je: "Naši nalazi sugeriraju da bi ciljano uzimanje vitamina D moglo biti obećavajuća strategija za suzbijanje biološkog procesa starenja, iako su potrebna daljnja istraživanja."
Koliko vitamina D je previše?
Iako rezultati zvuče obećavajuće, važno je napomenuti da su sudionici uzimali tri puta veću količinu vitamina D od opće preporuke – čak 2.000 IU dnevno, što odgovara jednoj porciji lososa od 100 grama. No, to je i dalje unutar sigurnog dnevnog maksimuma od 4.000 IU.
Međutim, stručnjaci upozoravaju da prekomjeran unos vitamina D može izazvati nuspojave, uključujući mučninu, povraćanje, zatvor, bolove u kostima, dehidraciju i bubrežne kamence. To se događa jer višak vitamina D potiče apsorpciju kalcija, koji se potom nakuplja u krvi i tkivima, uključujući bubrege, pluća i srce.
Dr. JoAnn Manson, predstojnica Odjela preventivne medicine u Brigham and Women’s Hospital, bolnici povezanoj s Harvardom i koautorica studije, istaknula je: "VITAL je prvo veliko i dugoročno randomizirano istraživanje koje je pokazalo da vitamin D štiti telomere i očuva njihovu duljinu. To je osobito važno jer je VITAL već ranije pokazao koristi vitamina D u smanjenju upala i rizika od pojedinih kroničnih bolesti starenja, poput uznapredovalog raka i autoimunih bolesti."

Ograničenja studije i poziv na daljnja istraživanja
Unatoč značajnim otkrićima, znanstvenici upozoravaju da je studija imala ograničenja, prije svega nedostatak rasne raznolikosti, jer je većina sudionika bila bijele rase. Također, studija je trajala samo četiri godine, što je relativno kratko za procjenu dugoročnih učinaka na starenje.
Istraživanje je djelomično financirao National Heart, Lung and Blood Institute, koji je dio National Institutes of Health (NIH) u Sjedinjenim Američkim Državama.
Obećavajuće, ali s oprezom
Iako rezultati pokazuju da dnevno uzimanje vitamina D može značajno usporiti biološko starenje, znanstvenici naglašavaju potrebu za dugoročnijim i raznolikijim istraživanjima prije nego što se mogu dati čvrste preporuke.
Dok većina stručnjaka preporučuje unos 600 do 800 IU vitamina D dnevno, većina dodataka prehrani dostupnih na tržištu sadrži 1.000 do 2.000 IU, što je u skladu s količinama korištenima u studiji.
Za sada, čini se da vitamin D ima potencijalnu ulogu u očuvanju zdravlja i usporavanju starenja, ali važno je konzumirati ga u sigurnim dozama i uz stručni nadzor.