Opasna bolest pronađena u mesu koje Hrvati jedu svakodnevno: 'Razvile su otpornost, opasne su po život'

Britanska Agencija za standarde hrane (FSA) izdala je hitno upozorenje nakon što su testovi pokazali alarmantan porast opasnih bakterija u lososu i mesu prodavanom u velikim supermarketima. Analize su otkrile prisutnost listerije i E.coli, uključujući i sojeve otporne na antibiotike, što ponovno otvara pitanje koliko je sigurna hrana koju svakodnevno konzumiramo.
Prema izvješću FSA-e, u 2024. godini u 36 pakiranja sirovih, rashlađenih i unaprijed pakiranih fileta uzgojenog lososa otkrivena je listerija. Ova bakterija, iako često uzrokuje samo blage simptome poput povišene temperature, proljeva i mučnine, može biti smrtonosna za osobe sa slabijim imunitetom, trudnice i starije osobe.
Zabrinjavajuće je što su dva od otkrivenih sojeva pokazala genetske sličnosti sa sojevima koji su prethodno bili povezani s ljudskim infekcijama 2020. i 2023. godine. Još jedan razlog za uzbunu jest činjenica da su svi analizirani sojevi iz lososa pokazali otpornost na benzalkonijev klorid – dezinficijens koji se u prehrambenoj industriji široko koristi za sprječavanje širenja bakterija.
Osim listerije, u čak 108 fileta lososa pronađene su i niske razine E.coli. Iako većina sojeva E.coli nije opasna, pojedini – poput Shiga toksin-proizvodeće E.coli (STEC) – mogu izazvati teške komplikacije, uključujući hemolitičko-uremički sindrom (HUS), potencijalno smrtonosno stanje koje može dovesti do zatajenja bubrega.

Otpornost na antibiotike – rastuća prijetnja
Jedan od najvećih izazova jest činjenica da su četiri otkrivena soja pokazala otpornost na ampicilin, antibiotik koji se često koristi za liječenje bakterijskih infekcija. Stručnjaci upozoravaju da prekomjerno i nepravilno korištenje antibiotika omogućava bakterijama da razviju otpornost, što prijeti ulaskom u tzv. “postantibiotsku eru”, u kojoj bi i rutinske infekcije ili operacije mogle postati smrtonosne.
Iako je FSA naglasila da nijedan od uzoraka nije sadržavao visoko otporne sojeve, rizik i dalje postoji, posebno u kontekstu šireg europskog širenja bakterija.
Usporedna istraživanja na peradi
U drugoj studiji provedeno je testiranje 300 uzoraka piletine i puretine iz Sjeverne Irske. Rezultati su pokazali da je oko 12 posto uzoraka sadržavalo bakterije koje mogu razgraditi antibiotike poput ampicilina i cefotaksima, koji se koriste za liječenje infekcija poput upale pluća. Ipak, dobra vijest je da niti jedan od uzoraka nije pokazao otpornost na antibiotike koji se smatraju “posljednjom linijom obrane”.
Širi europski kontekst
Upozorenja dolaze u trenutku kada Europa bilježi veliku epidemiju listerije povezanu s mekim sirom francuskog proizvođača. Francuska je zabilježila najveći broj slučajeva – 21 osoba je teško oboljela, a dvije su umrle. Europski zdravstveni dužnosnici upozoravaju da se bolest mogla proširiti i na UK.
Podaci britanske Agencije za sigurnost zdravlja (UKHSA) pokazuju da je samo u Engleskoj i Walesu 2024. godine zabilježeno 179 slučajeva listerioze, a 28 ljudi je preminulo. Najviše slučajeva bilo je u Londonu.

Savjeti stručnjaka
FSA u svom priopćenju naglašava: „Rizik od infekcija povezanih s antimikrobnom otpornošću putem rukovanja i konzumacije kontaminiranog mesa iz maloprodaje vrlo je nizak uz pravilno rukovanje i kuhanje hrane.“ Drugim riječima, pravilna termička obrada mesa i higijena pri rukovanju namirnicama i dalje su najučinkovitija zaštita.
Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) preporučuje svima koji razviju simptome nakon konzumacije sumnjivih proizvoda – poput lososa, piletine, puretine ili sira – da odmah kontaktiraju liječnika i spomenu moguću izloženost listeriji.
Zaključak
Iako stručnjaci tvrde da je rizik od zaraze u maloprodaji i dalje nizak, otkriće opasnih bakterija u lososu i mesu dodatno potvrđuje da globalni problem otpornosti na antibiotike postaje sve ozbiljniji. Pojave poput ovih podsjećaju potrošače da pravilna higijena i kuhanje hrane ostaju prva linija obrane od bakterija koje se neprestano razvijaju i prilagođavaju.