Eksperti za zdravlje otkrili koji je doručak 'broj 1': Donosimo recept kako se sprema i vrlo je jednostavan

Svi znamo da je doručak najvažniji obrok, ali stručnjaci sada ističu jedan doručak kao apsolutnog pobjednika za zdravlje, mršavljenje i energiju. Riječ je o namirnici koja se prodaje u svakoj trgovini zdrave prehrane, a nutricionisti je nazivaju „najzdravijim jutarnjim obrokom na svijetu“. Ako želite bolju probavu, stabilan apetit i jači imunitet, ovaj jednostavan doručak mogao bi vam promijeniti svakodnevicu.
Što je „najzdraviji doručak na svijetu“ prema nutricionistima?
Stručnjaci su složni: najbolji doručak za zdravlje je zob, ali ne instant pahuljice, nego zobena kaša pripremljena kuhanjem cijelog zrna zobi. Upravo takva priprema, naglašavaju nutricionisti, donosi najviše nutritivnih koristi jer tijelo bolje iskorištava vlakna, minerale i antioksidanse iz cjelovitog zrna.
Cijela zrna zobi lako se mogu pronaći u trgovinama zdrave hrane, a ovo jelo zbog svoje jednostavne pripreme postalo je omiljeni doručak za posao.

Dva načina pripreme: slani i slatki doručak
Nutricionisti ističu dva podjednako zdrava načina posluživanja zobene kaše:
1. Slana verzija – proteinska bomba
Potrebni su: kuhano jaje, sir i malo slanine.
Ova kombinacija daje obilan unos proteina i drži stabilnu energiju tijekom cijelog jutra.
2. Slatka verzija – nutritivna poslastica
Potrebni su suho grožđe, med, jabuka, cimet ili kakao.
Ovo je idealan izbor za one koji žele zdravu, a ipak slatku opciju.
Zašto zob topi masnoće? Ključ je u jednom posebnom vlaknu
Jedna od najvećih prednosti zobi je osjećaj dugotrajne sitosti, što je presudno za one koji žele izgubiti višak kilograma.
Nutricionisti objašnjavaju da zob: potiče detoksikaciju, regulira probavu, smanjuje potrebu za prejedanjem.
Glavna tajna zobi je beta glukan, vlakno koje se u želucu pretvara u gust gel. Upravo taj gel održava sitost tijekom dugog razdoblja i sprječava posezanje za nezdravim grickalicama prije ručka.

Zdravlje crijeva i zdravlje srca u jednoj zdjelici
Zobena kaša radi „dvostruku korist“ za organizam:
1. Čišćenje crijeva
Vlakna iz cjelovite zobi potiču urednu probavu, smanjuju rizik od zatvora i osiguravaju ravnotežu crijevne flore.
2. Zaštita srca
Zob je bogata antioksidansima i vlaknima koja snižavaju razinu lošeg kolesterola (LDL).
Neka istraživanja čak sugeriraju da redovita konzumacija zobi može imati sličan učinak kao terapija za visoki krvni tlak – no stručnjaci naglašavaju da se lijekovi nikako ne smiju zamjenjivati hranom.
Kako pripremiti najzdraviju zobenu kašu?
Da bi se izvukla maksimalna korist, nutricionisti preporučuju: koristiti cjelovitu zob, ne instant pahuljice, zob potopiti u vodi preko noći, ujutro kuhati 15 do 20 minuta, dok se zrna potpuno ne raskuhaju
Brzi slatki recept za ponijeti na posao
Sastojci:
1 šalica cijelog zrna zobi
4 šalice mlijeka
med
cimet
suho grožđe
Priprema:
Sve sastojke pomiješajte u jednoj posudi i ostavite da odstoji preko noći.
Ujutro kuhajte dok se smjesa ne zgusne.
Prebacite u staklenu posudicu – i doručak je spreman za put na posao.