Dobro razmislite hoćete li opet jesti ovo povrće: Znanstvenici u njemu pronašli vrlo otrovnu tvar

Nova studija Sveučilišta u Plymouthu otkriva da povrće koje jedemo može sadržavati tisuće opasnih čestica mikroplastike. Istraživači su prvi put dokazali da nanoplastika prolazi kroz prirodnu barijeru korijena i nakuplja se u jestivim dijelovima biljke – otvarajući ozbiljna pitanja o sigurnosti hrane.
Mikroplastika pronađena u povrću
Iako su mikroplastike već pronađene svuda – od najdubljih dijelova Marijanske brazde do vrha Everesta – njihova prisutnost u povrću do sada je bila misterij. Stručnjaci sa Sveučilišta u Plymouthu sada su potvrdili da ove čestice mogu završiti upravo tamo gdje ih najmanje očekujemo – u našoj salati.
Voditelj istraživanja dr. Nathaniel Clark upozorio je: „Nema razloga vjerovati da je ovo ograničeno samo na rotkvice. Jasna je mogućnost da se nanoplastika apsorbira u različite vrste povrća koje se uzgajaju diljem svijeta.“

Kako su čestice završile u rotkvicama?
Znanstvenici su koristili hidroponski sustav uzgoja rotkvica, gdje su korijenje izložili otopini koja je sadržavala mikroplastične čestice. Nakon samo pet dana došli su do zapanjujućih rezultata.
25 % plastike završilo je u jestivom mesnatom dijelu rotkvice, 10 % plastike prodrlo je sve do izdanaka.
Dr. Clark objašnjava da korijen biljke inače ima zaštitnu barijeru, tzv. Casparijev pojas, koji filtrira štetne čestice. Međutim, istraživanje je dokazalo da nanoplastika može probiti tu prepreku i nakupiti se u biljkama, a zatim prijeći i na sve što ih konzumira.
Nisu ugrožene samo ribe i školjke
Ovo nije prvi put da je tim znanstvenika otkrio plastične čestice u živim bićima. Pomoću sličnih metoda ranije su dokazali njihovu prisutnost u različitim vrstama mekušaca i riba.
Profesor Richard Thompson, suautor studije, ističe: „Do sada smo mikroplastično onečišćenje pronalazili posvuda gdje god smo ga tražili. No ovo istraživanje daje jasan dokaz da se čestice mogu nakupljati ne samo u morskim organizmima nego i u povrću.“

Što to znači za naše zdravlje?
Znanstvenici naglašavaju da je istraživanje o utjecaju mikroplastike na ljudsko zdravlje tek u ranoj fazi, ali zabrinutost raste. Plastika sadrži kemikalije koje mogu biti toksične ili kancerogene, a njihovo nakupljanje u tijelu moglo bi oštetiti tkiva.
Studije na glodavcima pokazale su da visoka razina mikroplastike oštećuje crijeva, pluća, jetru i reproduktivni sustav.
Kod ljudi, rana istraživanja povezuju izloženost mikroplastici s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i raka debelog crijeva.
Alarm za budućnost hrane
Iako će trebati još istraživanja kako bi se utvrdili stvarni zdravstveni rizici, rezultati ove studije jasno pokazuju da mikroplastika nije problem samo oceana i morskih plodova – nego i svakodnevnih namirnica koje stavljamo na stol.
Kako zaključuju istraživači iz Plymoutha, riječ je o ozbiljnom globalnom izazovu koji zahtijeva hitno razumijevanje mehanizama nakupljanja plastike u biljkama i dugoročnih posljedica po ljudsko zdravlje.
Malo tko zna čemu zapravo služi ladica u hladnjaku: Svi misle da je za povrće i voće, ali varaju se