Doručak diljem svijeta - istražili smo najpopularnija jela, običaje i kulturu

Brazil: Jaka kava obično je popraćena jelima kao što su pão de queijo (roflice s okusom sira), šunka, sir, pao frances (male štruce kruha koje se jedu s maslacem) ili voće poput papaje.
Italija: Talijanski doručak, poput francuskog i španjolskog, vrlo je lagan. Sastoji se od cappuccina e cornetto, ili cappuccina i talijanskog croissanta, ili biscotti. Također, poput Francuza, dopušta i teže obroke za ručak i večeru.
Kina: Doručak u Kini je vrlo sličan ručku ili večeri. Može se sastojati od rezanaca, riže, ljepljive piletine, prženog povrća, dim suma, peciva kuhanih na pari i vrućih juha poput kongea. Međutim, jedna zajednička karakteristika su prženi štapići tijesta (koji se nazivaju tiao), koji su namijenjeni umačenju u toplo sojino mlijeko.
Kolumbija: Postoji mnogo regionalnih varijanti kolumbijskih doručka. Međutim, dva popularna jela su arepas (gusti, pomalo slatki kukuruzni kolači) posluženi s maslacem ili jajima, mesom i džemom te changua (juha od jaja, sira i mlijeka).
Meksiko: Doručak u Meksiku je obilan obrok koji se sastoji od jela poput chilaquilesa (pržene tortilje prelivene zelenom ili crvenom salsom, prženog graha i nasjeckane piletine, ili čak ostataka). Huevos rancheros (tradicionalna meksička jaja) je još jedan popularan izbor.
Danska: Kao i u većini nordijskih zemalja, obično je za doručak sendvič otvorenog lica prekriven raznim namazima, ponekad popraćen pecivom. Osnova je raženi kruh koji se oblaže svime od sireva, narezaka, pašteta, meda, džema, povrća, tvrdo kuhanih jaja, pa čak i čokolade.
Egipat: Egipatski doručak ful medames priprema se od fava graha i slanutka pirjanih i začinjenih kimom, peršinom, lukom, limunom i čilijem. Poslužuje se uz tvrdo kuhana jaja, povrće narezano na kockice ili komad pita.
Francuska: Francuski doručak nije težak. Obično se sastoji od kave ili čaja zajedno s kruhom i maslacem ili pecivima i kroasanima. Slana hrana (poput mesa i jaja) se ne jede često, pa je mjesto za bogatija jela koja se jedu za ručak i večeru.

Njemačka: Tradicionalni njemački doručak, ili frühstuck, jednostavna je stvar. Često se sastoji od asortimana svježeg kruha, kobasica, hladnog mesa, domaćih sireva, maslaca i džema. Međutim, u Bavarskoj uobičajen doručak su bijele teleće kobasice sa slatkim senfom, perecima i pivom (Weisswurstfrühstück).
Grčka: Grčki i mediteranski doručak sastoji se od raznih jela. Najpopularnije su slane pite (kao što je spanakopita) ili kagianas (kajgana s rajčicama i fetom). Uz to se može dodati jogurt s medom i orasima, peciva, kruh i naresci. Na Kreti puni doručak uključuje masline, sir, rajčice, krastavce, jogurt, kruh, paximadia, med, tvrdo kuhana jaja, sok od naranče i kavu ili čaj.
Mađarska: Mađarski doručak se vrlo često sastoji od pogácsa, kruha koji se može puniti krumpirom, mljevenom govedinom ili sirom. Prije pečenja po vrhu se mogu posipati i različiti sastojci.
Indija: Kuhinja za doručak u Indiji uvelike varira ovisno o regiji, ali južnoindijski doručak se obično sastoji od idlisa (fermentirana riža i leća kuhana na pari kako bi se formirao mekani kolač) ili dosa (slično palačinkama ili palačinkama, ali napravljeni od fermentiranog tijesta obično s rižom ili crnim gramom) sa sambarom (varivo od povrća) i chutneyjem. U sjevernoj Indiji doručak može uključivati razne parathe, aloo-puri i druga jela.
Nizozemska: Ljudi u Nizozemskoj obično jedu kriške kruha začinjenog maslacem (ontbijtkoeken) prelivene raznim sastojcima kao što su šunka, sir, džem ili hagelsag (slatki, aromatizirani posipi). Uobičajene su i žitarice i pržene žitarice (zvane een uitsmijter).
Rusija: Popularni ruski doručak su mali kolači. Dolaze u mnogim varijantama kao što su sirniki punjeni sirom, blini nalik na palačinke (napravljeni na kefiru) i pahuljasti oladi. Često se poslužuju s kiselim vrhnjem, medom, džemom ili svježim bobicama.

Švedska: Švedski doručak se također često sastoji od nordijskih otvorenih sendviča prekrivenih narezacima, ribom, sirom ili povrćem (knäckebröd). Međutim, još jedno popularno jelo je pannkakor. Ovi tanki kolači nalik na palačinke obično su preliveni slatkim voćnim nadjevima napravljenim od bobica ili brusnica.
Turska: U Turskoj se doručak sastoji od kruha, sireva, maslina, krastavaca, rajčica, ljutih turskih kobasica, meda, džemova, omleta i voća. Uz to idu pečena jela (poput böreka) i poslužena uz ukusan turski čaj ili kavu.
Velika Britanija: Poznat kao potpuni engleski doručak, obično uključuje jaja, kobasice, debelo narezanu slaninu, grah, gljive, rajčicu, hash browns i tost. Regionalne sorte uključuju škotski doručak s dodatkom crnog pudinga i haggisa te irski doručak koji ima bijeli puding i soda kruh. Bez obzira na verziju, često je popraćena šalicom čaja.
SAD: Američki doručak obično uključuje jaja, hrskavu slaninu, pečenice i tost. Ovo se može popratiti s gustim, pahuljastim, palačinkama i javorovim sirupom. Postoji bezbroj varijacija i kombinacija ovih jela, iako su često popraćena sokom od naranče.
Venezuela: Tipičan doručak u Venezueli je arepas (ravni kukuruzni kolači). Za doručak se prže ili peku i prelijevaju sirom, šunkom, piletinom, svinjetinom ili ribom. Još jedno popularno jelo su empanadas (peciva punjena svježim sirom, mljevenim mesom ili bilo kojom kombinacijom povrća i graha).