Ekspertice otkrile koje je ulje zapravo najbolje za pripremu gotovo svih jela: Mnogi ga uopće ne koriste

Gotovo svako jelo zahtijeva korištenje neke vrste masnoće, ne samo da spriječi hranu od zagorijevanja, već i da obogati okus te pomogne apsorpciji vitamina topivih u mastima. No, jeste li se ikada zapitali koje je ulje najzdravije za pripremu jela? Četiri dijetetičarke, koje je intervjuirao magazin Real Simple, imaju jasan i nedvosmislen odgovor: maslinovo ulje je neupitni pobjednik!
Pri odabiru ulja za kuhanje, stručnjaci poručuju da je ključno obratiti pažnju na nekoliko faktora koji utječu na zdravlje i okus hrane – od nutritivne vrijednosti do stabilnosti na visokim temperaturama.

Tri ključna faktora za zdravlje i okus jela
Prije svega, ulje mora biti bogato zdravim mastima, posebice mononezasićenim mastima, dok istovremeno ima nizak udio zasićenih masti.
"Biram ulja koja čuvaju zdravlje srca, smanjuju loš kolesterol i upale te pomažu u održavanju hormonalne ravnoteže i zdrave crijevne flore", tvrdi dijetetičarka Samantha Scheleiger.
Isto tako, važno je da odabrano ulje dobro podnosi visoke temperature jer se ona ulja koja se brzo razgrađuju stvaraju upalne spojeve. Upravo zbog toga, najbolje je koristiti minimalno obrađena ulja, poput hladno prešanih ili ekstra djevičanskih, jer ona zadržavaju više antioksidansa i hranjivih tvari. Dovoljno je reći da pretjerana konzumacija industrijskih ulja bogatih omega-6 masnim kiselinama može potaknuti upale u organizmu.

Zašto je maslinovo ulje neupitni pobjednik?
Iako na okus utječu osobne preferencije, maslinovo ulje se izdvaja kao najzdraviji izbor. Dijetetičarka Sapna Peruvemba naglašava kako je "maslinovo ulje bogato mononezasićenim mastima i polifenolima - snažnim antioksidansima koji štite srce i smanjuju upale".
Kako pravilno čuvati ulje?
Da bi ulje zadržalo svoju kvalitetu i zdravstvene dobrobiti, važno je obratiti pažnju i na njegovo skladištenje.
"Ulja u tamnim staklenim bocama, pohranjena na hladnom i tamnom mjestu zadržavaju kvalitetu i sprječavaju oksidaciju", ističe dijetetičarka Sheila Patterson.
Pravilno čuvano ulje ne samo da zadržava nutritivne vrijednosti, već i sprječava neugodne mirise ili promjene okusa, osiguravajući da svaki zalogaj bude zdrav i ukusan.
Svi misle da je ovo ulje vrlo zdravo, a stručnjaci otkrivaju mračnu istinu: 'To vam je čisti otrov'
Mnogi rade veliku pogrešku kada skladište ulje: 'Tamo ga slučajno ne držite, brzo užegne'