Hrvatski ugostitelji razbjesnili cijenama omiljene namirnice: 'Lutrija je naletjeti na kvalitetno'

U Biogradu na Moru, među šetačima i kupačima mogu se čuti slovenski, njemački, češki i srpski jezik, a lokalni ugostitelji kažu – sve je spremno, barem naizgled. Radnika manjka, cijene rastu, a dojmovi su – podijeljeni.
U jednom kampu trenutačno boravi oko 2000 ljudi. "Otvorili smo sezonski, ali pitanje je hoće li to potrajati – teško je raditi bez osoblja", požalila se konobarica iz lokalnog bara, ističući da ih manjak radne snage pritišće već na samom startu sezone.
U kafićima i restoranima trenutačne cijene još se drže prošlogodišnje razine, ali promjene su, kažu, neizbježne. "Na sezonski vrhunac sve će poskupjeti, od pola eura pa i više", rekla je konobarica iz jednog od restorana koji je otvorio ranije. "Ispada da je jeftinije sjesti i pojesti vani nego sve kupovati u dućanu."
Uoči pune turističke sezone, mnogi objekti još uređuju svoje prostore – zamjenjuju se krovovi, preuređuju interijeri, a vlasnici se trude da sve izgleda uredno i spremno za dolazak većeg broja turista. Iako se cijene hrane i pića zasad ocjenjuju "podnošljivima", neki primjeri ipak izazivaju čuđenje, piše Večernji List.

Ljudi bijesne
Sladoled u kuglici košta između 2 i 3,5 eura, dok su klasični sladoledni štapići pet eura. Za lepinju u ulju potrebno je izdvojiti četiri, a pizze se kreću između 11 i 15 eura – ovisno o nadjevima. Cijene koktela nisu ništa blaže: od 6 pa do 10 eura, s popularnim Long Island Ice Teom za 9 eura i Campari Spritzom za 7,5.
Jedan gost iz Zagreba kaže da ga je kava na rivi iznenadila – ugodno. "Kava s mlijekom za 1,80 eura, manje nego u mojoj gradskoj birtiji. Doduše, sto metara dalje ista ta kava košta 2,20 eura, pa treba znati gdje sjesti." Coca-Cola se prodaje za oko 3,50 eura, a limunada za tri.
Cjenovna slika u dućanima ostala je više-manje ista kao na kontinentu. Veće razlike osjete se u manjim privatnim trgovinama, što i nije neuobičajeno za turistička mjesta. No mnoge turiste neugodno iznenađuje to što brojni lokali i kiosci još ne prihvaćaju kartice – pa čak ni neke mesnice. I dok su neki zadovoljni ponudom, društvene mreže otkrivaju drugu stranu medalje.
Doktorica otkrila opasne efekte jedenja salate od krastavaca i rajčice: 'Izaziva neugodne procese'
"Kuglica sladoleda za više od dva eura? Pa gdje mi živimo?" pita se jedan komentator. "A kvaliteta? O tome se bolje ne raspravljati. Sve je lutrija – možeš platiti hranu kao da jedeš u Parizu, a pojesti nešto što ne bi dao ni psu." Drugi dodaju kako se, za sličan iznos, bez problema može otputovati do Malte ili Grčke gdje je hrana bolja, a gužve manje. "Ovdje su plaže krcate, hrana loša, a cijene neumjerene. Hvala, ali ne hvala."