Kako skuhati jaja da se lako gule?

Kuhana jaja jelo su koje podrazumijeva samo dva sastojka, jaja i vodu, ukusna su, a toliko jednostavna za pripremu da ih mogu skuhati i oni koji nisu ni malo vješti u kuhinji. Međutim, s obzirom na to koliko ih je jednostavno pripremiti ta priprema traje poprilično dugo – a najviše vremena oduzima guljenje jaja!
Trikovi za lako i brzo guljenje jaja
Ako želite kuhana jaja koja se lako gule, prva stvar na koju morate obratiti pažnju jest koja jaja kupujete, a zatim i kako ih kuhate te tretirate nakon kuhanja.
Prvi savjet: za kuhanje bolje je odabrati jaja iz dućana nego domaća, a za kajganu uvijek birajte svježa domaća jaja! Domaća jaja teže je guliti jer imaju drugačiji sastav nego kupovna.
Drugi savjet: jaja stavite u vodu tek kad ona zavrije. Kako vam se ne bi razbila prilikom stavljanja u vrelu vodu, jaja polako spustite žlicom i onda smanjite temperaturu toliko da voda lagano kuha.
Treći savjet: kada stavite jaja u vodu, namjestite timer; 7 minuta ako želite mekan, a 10 ako želite potpuno kuhan i čvrst žumanjak.
Četvrti savjet: jaja stavite pod hladnu vodu na 2 do 3 minute tako da zaustavite proces kuhanja.
Peti savjet: jajetom udarite o čvrstu površinu i valjajte ga dok ljuska potpuno ne popuca; jaja gulite pod mladom vode jer će to pomoći da jednostavnije skinete ljusku; natočite vodu u čašu, uronite jaje, prekrijte rukom i dobro protresite nekoliko puta – ljuska će popucati i lako ćete ju skinuti!