Kako zapravo radi živin termometar?

Živin termometar dugo je vremena, pa čak i danas, bio neizostavan dio svakog kućanstva. Unatoč tome, njihovu prodaju u jednom su trenutku zamijenili digitalni i infracrveni termometri koji ne sadržavaju živu, a razlog je taj što mogu biti vrlo opasni ako se slome. Iako su vrlo precizni, rizik od opasnosti prilikom upotrebe prevagnuo je. Po kojem principu uopće radi živin termometar?
Glavne karakteristike živinog termometra
Živin termometar je instrument za mjerenje temperature, a sastoji se od žarulje iz koje izlazi tanka cijev od stakla. Unutar sijalice nalazi se metalna živa. Razlog je taj što se ovom metalu volumen mijenja ovisno o temperaturi, s raspon temperatura koje može primiti je prilično velik. Na termometru su označene vrijednosti temperature te tako rastom žive pri određenoj temperaturi možemo očitati kolika je ona točno.
Živin termometar postao je primarni alat u mjerenju temperature zbog lakog korištenja, brzog očitavanja temperature te cjenovne pristupačnosti. Također, termologija, odnosno znanost koja proučava temperaturu, značajno je napredovala upravo zahvaljujući živinom termometru.
Kako radi živin termometar?
Ako sumnjamo na povišenu tjelesnu temperaturu, stavit ćemo termometar ispod jezika, pazuha ili u rektum. Ovo je proces mjerenja temperature po koracima:
- čišćenje sijalice: prvo je potrebno dezinficirati metalni dio termometra koji dolazi u dodir s tijelom.
- energetsko aktiviranje termometra: ovo obično radimo tako da otresemo termometar, a cilj je ukloniti ostatke žive i bili sigurni da je dobivena temperatura točna,
- postavljanje termometra: obično biramo pazuh, a žarulja mora biti postavljena točno u sredinu pazuha da bi se temperatura precizno izmjerila; ruku ispod koje je termometar držimo u krilu,
- 5 minuta čekanja: ovo je optimalno vrijeme da živa poraste i pokaže točnu tjelesnu temperaturu,
- ponovno spušanje žive: na kraju mjerenja temperature potrebno je ponovno protresti termometar te dezinficirati i pospremiti na sigurno mjesto.
- čitanje temperature: nakon 5 minuta, izvadit ćemo termometar i promatrati središnju liniju te očitati broj do kojeg je živa narasla.
Što ako potrgamo živin termometar?
Vrlo je važno pažljivo rukovati s termometrom kako nam ne bi ispao iz ruke, a živa se raširila po prostoru jer je metal žive otrovan!
Ako se ovo kojim slučajem dogodi, prvo prozračite cijelu prostoriju kako biste izbjegli udisanje otrovnih para. Udisanje žive može prouzročiti oštećenje mozga, probleme s kožom, želucem i mnoga druga stanja.
Prije nego što počnete skupljati male kuglice žive koje će se raširiti po podu, zaštitite lice i ruke maskom i rukavicama kako živa ne bi došla u kontakt s vašom kožom.
Temeljito očisite i provjerite jeste li pokupili sve čestice žive! Nemojte ih bacati u toalet jer živa kontaminira više od 1000 litara vode.