Liječnik otkrio koje je mlijeko najgore za vaše zdravlje: Evo što se dogodi kad ga stavite u kavu
Dr. Vojislav Perišić, gastroenterolog, otkrio je istinu o mliječnim proizvodima, uspoređujući kiselo mlijeko i jogurt. Kiselo mlijeko, dugotrajno prisutna namirnica na Balkanu, bogato je kalcijem i vitaminom B kompleksa, ali se ističe po prirodnim probioticima.
Dr. Perišić naglašava da iako kiselo mlijeko ima više probiotičkih bakterija od jogurta, ne može se smatrati boljim jer sadrži više laktoze, regulirajući njezin deficit kod ljudi. Preporučuje "moderne" jogurte s nižim udjelom laktoze, posebno za djecu s akutnim infekcijama, piše Najžena.
Kiselo mlijeko može biti korisno kod crijevnih infekcija, dok se jogurt preporučuje kod težih gastroenteritisa. Dr. Perišić upozorava na nadutost nakon konzumacije kiselog mlijeka s visokim udjelom laktoze te preporučuje prelazak na jogurt s nižim udjelom laktoze kako bi se poboljšala probavljivost.
Koja je bolja opcija?
Također ističe da kiselo mlijeko sadrži proteine koji utječu na snagu mišića, ali ne i na kapacitet. Konačno, naglašava oprez s mlijekom i preporučuje konzumaciju kozjeg mlijeka zbog lakše probavljivosti.
Dr. Perišić potvrđuje ključnu ulogu bakterije Lactobacillus bulgaricus u kiselom mlijeku za spremnost organizma na obranu od infekcija. Pritom upozorava na važnost čitanja sastava proizvoda i prepoznavanje ključnih sastojaka.
Mlijeko s kavom ili ne?
Često se postavlja pitanje koliko kave dnevno smijete popiti i može li se ovaj napitak kombinirati s mlijekom. Perišić je dao odgovor i na to pitanje: "Preporučena količina kave koju biste trebali popiti tijekom dana su, prema savjetima stručnjaka, dvije velike šalice ili četiri male", odgovor je liječnika, a budući da postoje različita negativna mišljenja o mlijeku koje većina dodaje uz kavu, odlučio je komentirati učinak mlijeka u kavi.
Kamera na autu detektirala jezive slike: Putnici su vrištali od straha
"Ako smo intolerantni na laktozu, između osam i 12 sati pojavit će se bolovi, nadutost, podrigivanje, proljev. Ako toga nema, tolerantni smo na laktozu", objasnio je dr. sc. Vojislav Perišić.