Liječnik otkriva sve prednosti i opasnosti grožđa: 'Šećer mi je odmah skočio na 15'

Grožđe je jedno od najpopularnijih voća ljeta i jeseni, ali prema riječima gastroenterologa dr. Vojislava Perišića, njegovi učinci na zdravlje idu daleko izvan običnog užitka u okusu. Ovo voće obiluje vitaminima, mineralima i moćnim antioksidansima, no može predstavljati i ozbiljan problem za određene skupine ljudi. Stručnjak otkriva tko bi trebao uživati u grožđu svaki dan – a tko ga mora izbjegavati.
Grožđe – nutritivno čudo za cijeli organizam
Gostujući u jutarnjem programu na TV Prvoj, dr. Perišić ističe da je grožđe izvanredno bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima. Jedan od ključnih spojeva u njemu je resveratrol, moćan polifenol koji, prema njegovim riječima, štiti organizam od brojnih kroničnih bolesti.
„Crno grožđe je bolje, jer je najveća koncentracija antioksidansa ispod kožice. Ima više resveratrola od bijelog, a zato su i crna vina kvalitetnija. Grožđe je nutritivno čudo“, naglašava dr. Perišić.
Ovi antioksidansi, tvrdi on, pomažu tijelu u popravljanju oštećenja stanica uzrokovanih slobodnim radikalima, a istovremeno smanjuju rizik od bolesti srca i krvnih žila.
Utjecaj na krvne žile, upale i probavu
Gastroenterolog objašnjava da grožđe može igrati ključnu ulogu u zdravlju krvnih žila:
„Svi imamo masne plakove u krvnim žilama nakon 30. godine. Ne bojim se plaka samog po sebi – opasan je tek kada se upali. Grožđe sprječava upalu plaka i čuva naše krvne žile“, kaže Perišić.
Osim toga, grožđe može pomoći kod probavnih tegoba. Prema njegovom iskustvu, samo pola porcije grožđa može poboljšati probavu i osigurati savršenu stolicu, prenosi Najžena.
Minerali za kosti, mišiće i energiju
Grožđe je bogato magnezijem i kalijem – dvama mineralima ključnim za normalno funkcioniranje organizma.
„Magnezij je odličan za anemiju i kosti, dok kalij daje snagu mišićima. Bez kalija ne možemo ništa“, ističe dr. Perišić.
Savjetuje da je najbolje pojesti nekoliko bobica grožđa oko 10 sati ujutro za dodatni energetski poticaj. Osim toga, tvrdi da grožđe može pomoći i kod depresije te općenito poboljšati raspoloženje.

Zašto ne smijete bacati sjemenke
Mnogi ljudi instinktivno izbjegavaju sjemenke grožđa, no prema Perišiću, upravo one nose najveću nutritivnu vrijednost.
„Sjemenke imaju najkvalitetnije ulje bogato omega-3 masnim kiselinama. Ako ih možete, uvijek ih progutajte – nemojte ih bacati. Čak se u trgovinama prodaje i ulje sjemenki grožđa“, savjetuje liječnik.
Tko bi trebao izbjegavati grožđe
Unatoč brojnim prednostima, postoje i rizici. Osobe s visokom razinom šećera u krvi, inzulinskom rezistencijom ili hipertenzijom trebale bi paziti na unos grožđa.
„Crno grožđe je slađe, pa osobe s hiperglikemijom i inzulinskom rezistencijom trebaju biti posebno oprezne. Isto vrijedi i za one s povišenim krvnim tlakom“, upozorava dr. Perišić.
Također, dodaje da osobe s osjetljivim želucem trebaju birati bijelo grožđe jer crno može izazvati iritacije.
Posebna preporuka za djecu
Dr. Perišić napominje da grožđe može biti odličan dodatak prehrani za djecu, ali uz mjere opreza zbog mogućnosti gušenja.
„Djeci od šestog mjeseca života možete davati zgnječeno grožđe, a od osmog mjeseca ga prerežite na četiri dijela. Tek
Čudo prirode, ali s oprezom
Grožđe je, kako tvrdi dr. Vojislav Perišić, prirodni saveznik zdravlja – od zaštite srca i krvnih žila, preko poboljšanja probave, pa sve do jačanja kostiju i raspoloženja. No, osobe s visokim šećerom u krvi, inzulinskom rezistencijom, hipertenzijom i osjetljivim želucem trebale bi biti na oprezu i unos prilagoditi svom zdravstvenom stanju.