Mnogi nisu niti svjesni kakvo su leglo zaraze ovih par predmeta u kući: Na njima se bakterije talože kao lude

Vaša kuhinja može biti leglo štetnih bakterija, a vaš ručak može doći s nuspojavama na zdravlje ako niste oprezni. Stoga, evo popisa pet najprljavijih mjesta u vašoj kuhinji i malo o tome kako ih održavati čišćima.
Pretinci za meso i povrće u hladnjaku
Nepoštivanje higijene u vašem hladnjaku definitivno nije cool. Prema studiji Nacionalne zaklade za sanitarne uvjete, pretinci za povrće i meso u hladnjaku mogu biti domaćini patogenima poput salmonela, listerije, E. coli bakterija, kvasca i plijesni. Preporučuju da ljudi skladište povrće na zasebnoj polici iznad sirovog mesa, peradi i morskih plodova.
Da biste očistili ladice za povrće i meso, preporučuje se da izvadite ladice i koristite čistu spužvu ili krpom da ih operete blagim deterdžentom i toplom vodom. Zatim predlažu upotrebu otopine sode bikarbone da spriječe neugodne mirise. Čišćenje bi trebalo obavljati mjesečno ili ako su prisutni proliveni mesni sokovi.
Sudoper
Reputacija kuhinjskog sudopera kao jednog od najrizičnijih područja u kuhinji potječe od njegove uloge kao "hvataljke" za kuhane i nekuhane komadiće hrane, posebno sirovog mesa. Nakupljanje smeća u vašem sudoperu, nazvanog biofilm, može biti krivac za vaš, recimo, uporni kašalj, prehladu pa čak i infekciju uha ili nekog drugog organa, prema stručnjacima.
Biofilm ne samo da loše miriše - može biti opasan, dovodeći do infekcija poput listerije, salmonele, E. coli, MRSA i Legionnairesove bolesti. "Na kraju, taj biofilm može biti dovoljno velik da se odlomi i dospije na vašu hranu ili posuđe," rekla je mikrobiologinja Kelly Reynolds s Kolegija javnog zdravstva Sveučilišta u Arizoni.

Spužve, krpe i četke za čišćenje
Vaša kuhinjska spužva može imati toliko bakterija koliko i unutrašnjost WC-a, prema studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu. Mikrobiologinja s Drexel sveučilišta, Jennifer Quinlan, nudi sljedeće načine za održavanje spužve čistom: Držite spužvu dalje od sirovog mesa, zamijenite spužvu svaka dva tjedna i očistite spužvu svakih nekoliko dana stavljanjem u perilicu posuđa u ciklus sušenja ili je namočite i stavite u mikrovalnu na minutu.
Posude s začinima
Posuda s začinima može dodati više od samo okusa vašoj hrani ako niste oprezni. Studija iz studenog 2022. objavljena u Journal of Food Protection otkrila je da je posuda s začinima imala najvišu razinu onečišćenja u kućnim kuhinjama. Preporučuje se čišćenje vanjskog dijela posuda s vrućom sapunicom i mjerenje začina u posudama prije rukovanja sirovim mesom.
Ručke i gumbi
Ne budite nepristojni - operite svoje ručke, prekidače i gumbiće. Ljudi često dodiruju kuhinjske površine prljavim rukama i one također mogu skrivati opasne bakterije poput listerije, salmonele, stafilokoka i norovirusa. Ako su površine teksturirane, bakterija može biti još više.
Preporučuje se pranje ručki i gumba svakodnevno vrućom sapunicom.