Mnogi ovu biljku imaju u dvorištu bez da su svjesni njezinih blagodati: Sjajna je za snižavanje kolesterola

Ova mediteranska biljka već se stoljećima koristi u tradicionalnoj medicini, a novija istraživanja potvrđuju da može imati značajan utjecaj na zdravlje, posebno kada je riječ o kolesterolu.
Osobe koje se bore s povišenim kolesterolom znaju koliko je prehrana ključna u kontroli ovog stanja. Među prirodnim rješenjima ističe se upravo ružmarin, za koji stručnjaci tvrde da može pomoći u regulaciji razine kolesterola u krvi.
Nutricionistica Jordan Hill naglašava kako je ružmarin bogat antioksidansima koji smanjuju upale i oksidativni stres u tijelu, čime se smanjuju negativni učinci lošeg (LDL) kolesterola. Znanstveni rad objavljen u "International Journal of Clinical Medicine" dodatno potvrđuje ovu tvrdnju.

Čaj od ružmarina
Tijekom istraživanja, 48 sudionika konzumiralo je različite količine mljevenog ružmarina – dva, pet ili deset grama dnevno – tijekom četiri tjedna. Nakon završetka studije, pokazalo se da su oni koji su uzimali najveću dozu (10 g) imali osjetno nižu razinu LDL kolesterola.
Ova ljekovita biljka može se koristiti na različite načine. Jedan od najjednostavnijih je priprema čaja od ružmarina, ali može se i dodavati jelima poput juha, salata ili pečenog mesa, gdje osim okusa pruža i zdravstvene koristi.
Stručnjak za sigurnost hrane otkrio koje 3 namirnice nikada ne kupuje u dućanu: 'Mogu biti otrovne'
Uz uključivanje ružmarina u prehranu, važno je obratiti pažnju na unos zasićenih masti. Namirnice poput maslaca, vrhnja, pržene hrane, suhomesnatih proizvoda i crvenog mesa trebalo bi konzumirati umjereno. No, ako povremeno posegnete za crvenim mesom, možete smanjiti negativne učinke tako da ga marinirate začinskim biljem poput ružmarina, čime ćete istovremeno poboljšati okus i pridonijeti zdravlju srca.