Najskuplji pršut košta čak 5000 eura po kilogramu: Evo zašto je tako skupocjen

Njegova cijena dostiže nevjerojatnih 4840 eura po kilogramu, a proces sazrijevanja traje čak sedam godina. Iza ovog luksuznog zalogaja krije se priča o rijetkoj svinji, gotovo nestaloj pasmini i stoljetnoj tradiciji koja prkosi vremenu.
Zemlja bijelih sela i stoljetnih hrastova
Sierra de Aracena, smještena u jugozapadnoj Andaluziji između Seville i portugalske granice, regija je koja izgleda kao da je zaustavljena u vremenu. Ondje, u miru prirode i ritmu koji diktira zemlja, čovjek i okoliš još uvijek žive u savršenom skladu.
Središte regije je gradić Aracena, poznat po svojim bijelim kućama, popločanim ulicama i čuvenoj špilji Gruta de las Maravillas – pravom prirodnom čudu otkrivenom 1913. godine. Ova špilja, duga više od dva kilometra, skriva 12 komora i šest podzemnih jezera, a posjetiteljima nudi uvid u tisućljetnu ljepotu koju je oblikovala priroda.
Hrvati obožavaju ovo slatko voće, a ono je zapravo vrlo opasno: 'Puno je kemikalija i otrova'
Okolna sela poput Alájara, Fuenteheridosa i Almonaster la Reala odišu autentičnošću – ovdje nema masovnog turizma, već tišine, tradicije i gostoljubivosti. Planine su blage, ceste vijugave, a prizor jelena koji prelazi cestu nije rijetkost. Upravo zato Sierra de Aracena privlači planinare, bicikliste i sve one koji traže bijeg od užurbanog života.

Pršut koji je postao simbol Španjolske
Ono po čemu je ova regija svjetski poznata jest iberijski pršut – gastronomski ponos Andaluzije. Proizvodi se od posebne pasmine svinja koje slobodno pasu po hrastovim šumama i hrane se isključivo žirom.
Takva prehrana daje mesu specifičnu aromu i savršenu ravnotežu masnoće i teksture. Najpoznatiji među njima je Jamón de Jabugo, nazvan po selu Jabugo, koje je i službeno zaštićeno oznakom zemljopisnog podrijetla.

Manchado de Jabugo – pršut koji vrijedi više od zlata
Najekskluzivniji pršut na svijetu dolazi upravo iz Sierra de Aracene, a proizvodi ga renomirana tvrtka Dehesa Maladúa. Njihov proizvod, Manchado de Jabugo, drži Guinnessov rekord kao najskuplji pršut na svijetu – kilogram stoji nevjerojatnih 4840 eura, prenosi EUpravozato.
No cijena nije slučajna: proces sušenja traje sedam godina, tijekom kojih se meso pažljivo njeguje u idealnim uvjetima temperature i vlage. Rezultat je pršut koji se, prema riječima proizvođača, „topi u ustima poput maslaca“.
Preskakanje doručka odmah utječe na vaše zdravlje: Glad vam je zapravo najmanji problem
Tajna okusa – svinja koja je skoro nestala
Naziv „Manchado“ potječe od rijetke pasmine svinja Manchado de Jabugo, prepoznatljive po tamnim uzorcima na svijetloj koži. Ova autohtona pasmina bila je na rubu izumiranja, no lokalni uzgajivači uspjeli su je spasiti i ponovno oživjeti.
Svinje se uzgajaju u potpunoj slobodi, hrane se žirom, divljim travama i biljem iz hrastovih šuma. Njihov način života, bez stresa i uz prirodnu prehranu, daje mesu karakterističan okus i aromu koju je nemoguće replicirati industrijskim metodama.
Kako kažu proizvođači iz Dehesa Maladúa, „svaki komad šunke Manchado de Jabugo nije samo delicija, nego živi svjedok tradicije, prirode i poštovanja prema zemlji.“