Oprez! Za ove namirnice ste uvjereni da su zdrave, ali i one mogu biti opasne: Evo o čemu se radi

Jedna od najbitnijih stvari u zdravom životu je dobra prehrana. Ona je ključna za zdrav, lagodan i dugi život, a istraživanja su pokazala da zdrava prehrana i kvalitetni obrasci prehrane mogu smanjiti rizik od prerane smrti. No, kao i u većini slučajeva - postoji caka.
Čak i određena hrana koju smatramo zdravom može postati opasna ako ju previše konzumirate ili ako pak nije pravilno primijenjena.
"Postoji nekoliko razloga zašto nam hrana za koju mislimo da je dobra za nas zapravo može naštetiti. Uobičajeni uzroci su nedijagnosticirane ili neprepoznate alergije na hranu ili kada netko nenamjerno ili nesvjesno proguta alergen iz hrane, hrana koja se pokvarila ili nije pravilno kuhana ili hrana koja je sigurna samo ako se jede na određeni način. Ako ste trudni ili ako ste imunokompromitirani, možete biti osjetljiviji na infekcije, pa postoji mnogo namirnica koje ne biste trebali jesti, a koje bi inače bile relativno sigurne", kaže Beth McCampbell, liječnica Penn Medicine Lancaster General Healtha.
Evo o kojoj se hrani radi.
Smeđa riža
Iako se smatra hranjivim cjelovitim zrnom, ova namirnica puna vlakana može sadržavati i anorganski arsen. Stalna izloženost istom može povećati rizik od bolesti srca i dijabetesa, kao i raka kože, mjehura ili jetre.
"Hrana koja sadrži smeđu rižu može doista pridonijeti kancerogenom teškom metalu arsenu, budući da se arsen nakuplja u inače zdravim, vlaknima ispunjenim i antioksidansima bogatim vanjskim slojevima zrna", kaže nutricionistkinja Tammy Lakatos Shames.
"Ti slojevi se skidaju s bijele riže tijekom obrade, tako da smeđa riža u prosjeku ima 80% više anorganskog arsena od bijele riže. Arsen se nalazi u rižinim pahuljicama, rižinoj tjestenini, rižinim kolačima i pićima od riže".
Školjke
Bilo da se radi o kamenicama, dagnjama, jakobovim kapicama, rakovima ili škampima, one mogu predstavljati toksičnu prijetnju našem zdravlju. Sve ovisi o tome što su ti školjkaši konzumirali dok su bili u moru. Simptomi koje možete osjetiti nakon trovanja školjkašima su gastroenteritis, vrtoglavicu, dezorijentaciju, letargiju, kratkotrajni gubitak pamćenja, proljev, mučninu, povraćanje, bolove u trbuhu, a u ozbiljnijim slučajevima, poteškoće s disanjem, napadaje, komu, pa čak i smrt.
Nepasterizirani sir
On može biti potencijalno toksičan jer bez sterilizacije koju omogućuje pasterizacija sira, može biti prijenosnik bolesti koje se prenose hranom i bakterija s potencijalno ozbiljnim posljedicama.
Voće s košticama
"Ako ste obožavatelj serije Ozark, već znate da konzumiranje velike količine mljevenih koštica trešanja sigurno može biti otrovno”, tvrdi Lauren Manaker, nagrađivana registrirana dijetetičarka. U spomenutoj seriji se mljevene koštice trešanja koriste kao oblik smrtonosnog otrova. Trešnje, baš kao i breskve, marelice, višnje i šljive mogu biti potencijalno otrovni jer nose cijanogene spojeve koje tijelo pretvara u otrovnu tvar - cijanovodik.
Med
Zvuči nevjerojatno da super zdravi med može biti opasan, ali je istina. Med može sadržavati alkaloide koji izazivaju glavobolju, vrtoglavicu, mučninu i povraćanje. Med može sadržavati i sivotoksine, koji mogu dovesti do paralize, pa čak i smrti. Posebno je opasan za dojenčad jer sadrži bakteriju zvanu C Botulinum koja može stvoriti toksin u bebinim crijevima i tako prouzrokovati rijetku bolest botulizam dojenčadi.
Klice
Iako su poznate kao hrana bogata vlaknima, vitaminima i mineralima, mogu biti opasne ako ses ne operu temeljito prije jela. "Konzumiranje sirovih ili lagano kuhanih klica, poput lucerne, graha ili bilo koje druge klice, može dovesti do trovanja hranom, salmonelom, E. coli ili listerijom. Temeljito kuhanje klica ubija štetne klice i smanjuje mogućnost trovanja hranom", pojašnjava Dr. Campbell.