Otkriveno nevjerojatno svojstvo tikvica: Pogledajte što se sve nalazi u njima i kako utječe na zdravlje

Ova namirnica postaje dostupna krajem proljeća i početkom ljeta, kada se najviše bere. Zelene i žute tikvice nisu samo ukusne, povoljne i svestrane, već su i bogate hranjivim sastojcima.
Jedna šalica nasjeckanih tikvica sadrži oko 21 kaloriju, 1,5 grama proteina, manje od 0,5 grama masti, 3,9 grama ugljikohidrata, uključujući 1,24 grama vlakana i oko 3,1 grama prirodnog šećera.
Obiluju antioksidansima koji podržavaju imunološko zdravlje
Tikvice su bogate vitaminima A i C, kao i brojnim biljnim spojevima poput polifenola i karotenoida. Ovi mikronutrijenti djeluju kao antioksidansi, smanjujući upalu i boreći se protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali su nestabilne molekule koje, kada se nakupe u tijelu, mogu uzrokovati različite kronične bolesti.
Sadrže važne tvari za zdravlje očiju
Tikvice su korisne za zdravlje očiju i vida. Sadrže karotenoide lutein i zeaksantin, koji su povezani s poboljšanjem zdravlja očiju, te vitamin A.

Povoljno djeluju na kolesterol i krvni tlak
Tikvice doprinose zdravlju srca zahvaljujući vlaknima, kaliju, magneziju i vitaminu K. Pektin, vrsta topivih vlakana u tikvicama, veže se za kolesterol u crijevima i pomaže ga izlučiti iz tijela, čime se smanjuje apsorpcija u krv. Unos vlakana može pomoći u održavanju normalnog krvnog tlaka, što je ključno za srčano zdravlje. Kalij i magnezij su elektroliti važni za normalne otkucaje srca, dok je vitamin K bitan za pravilno zgrušavanje krvi, što je također važno za zdravlje srca.
Pomažu zdravoj probavi i crijevnom mikrobiomu
Topiva vlakna u tikvicama korisna su za zdravlje crijevnih bakterija. Visok sadržaj vode u tikvicama podržava probavu, olakšava apsorpciju hranjivih tvari i sprječava probleme poput zatvora, navodi Real Simple.