Ova vrsta grožđa posebno utječe na ljudski organizam: ima skrivena svojstva koja su dobra za imunitet

Među različitim namirnicama koje mogu smanjiti rizik od ozbiljnih bolesti, voće igra ključnu ulogu. Ono je neizostavan dio uravnotežene prehrane, bogato vitaminima i vlaknima. Posebno se ističe crveno grožđe, koje je dostupno u gotovo svakoj trgovini.
Prema Alexu Ruaniju, znanstveniku sa Sveučilišta u Londonu, crveno grožđe može pomoći u smanjenju kolesterola i upala, te u jačanju imuniteta.
"Crveno grožđe sadrži antioksidativne biljne spojeve. Antocijanini, plavi pigment u crvenom grožđu, blagotvorno djeluju na zdravlje mozga, dok resveratrol ima protuupalne i anti-age učinke," objašnjava Ruani.

Moćno voće
Kožica i sjemenke crnog grožđa posebno su bogate antioksidansima, poput katehina i epikatehina, za koje je poznato da smanjuju oksidativni stres u tijelu.
"Detaljna studija iz 2023. godine pokazala je da konzumacija tri porcije grožđa od 80 grama dnevno tijekom dva tjedna povećava razinu korisnih bakterija i smanjuje prisutnost potencijalno štetnih bakterija. To znači da grožđe potiče zdraviji crijevni mikrobiom, što je povezano s boljom probavom, jačim imunitetom i smanjenom upalom," dodaje Ruani.
Brojni restorani vas možda varaju uz pomoć lukavog trika: 'Time vas tjeraju da potrošite više'
Ista studija otkrila je da grožđe smanjuje razinu LDL-a, tzv. lošeg kolesterola, zahvaljujući visokom sadržaju vlakana.