Podcijenjena namirnica na koju su svi zaboravili, a nevjerojatno je zdrava: Radi čuda vašem zdravlju

Sjemenke sezama predstavljaju izvrstan izvor vlakana, ključnih za održavanje zdravog probavnog sustava i srca. Osim toga, obiluju esencijalnim vitaminima i mineralima, pridonoseći općem zdravlju.
Minerali poput kalcija, bakra i magnezija prisutni u sjemenkama sezama podržavaju imunološki sustav, jačaju kosti te smanjuju upalu. Visoka koncentracija nezasićenih masnih kiselina u sezamu pomaže u snižavanju kolesterola, što može pridonijeti prevenciji bolesti srca i moždanog udara, kako navodi Zadovoljna.rs.
Zdravstvene prednosti konzumiranja sjemenki sezama su mnogobrojne, uključujući smanjenje rizika od visokog kolesterola, osteoporoze, visokog krvnog tlaka i artritisa. Redovita konzumacija ovih sjemenki može pružiti pozitivne rezultate.
Ovaj voćni sok trebate izbjegavati: Radi više štete nego koristi
Sjajna namirnica
Sjemenke sezama su izvrstan izvor vlakana, bilo da su oguljene ili ne. Cijele sjemenke sezama posebno su bogate vlaknima koja su korisna za zdravlje srca. Istraživanja ukazuju da ljudi koji unose dovoljno vlakana imaju manji rizik od prerane smrti i srčanih bolesti u usporedbi s onima koji konzumiraju nedovoljno vlakana, prema meta-analizi objavljenoj u časopisu Lancet.
Osim toga, sjemenke sezama sadrže značajne količine bakra i kalcija, ključnih hranjivih tvari za održavanje važnih funkcija tijela. Bakar podržava imunološki i živčani sustav, dok kalcij igra ključnu ulogu u zdravlju kostiju, srca, mišića i živaca, prema stručnjacima iz klinike Mayo.

Antioksidansi i polifenoli, uključujući lignane, prisutni u sjemenkama sezama pomažu u smanjenju upale i rizika od bolesti srca te određenih vrsta raka. Nezasićene masti u sjemenkama sezama, uključujući i omega-3 masne kiseline, doprinose smanjenju upale, poboljšavaju razinu kolesterola i održavaju stabilan srčani ritam.
Naposljetku, istraživanje sugerira da vrsta masti koju unosite igra važnu ulogu u održavanju zdravlja, te da zamjena zasićenih masti nezasićenim, poput onih prisutnih u sjemenkama sezama, može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara.