Raste u gotovo svakom dvorištu, a mnogi Hrvati ni ne znaju da je najzdravija biljka na svijetu

Radi se o potočarki, „superhrani broj 1” koju nutricionisti smatraju eliksirom mladosti, a koja se može bez ikakvog problema uzgajati kod kuće.
Ako tražite biljku koja istovremeno jača imunitet, čisti organizam i uljepšava kožu — ovo je ona.
Potočarka: Najzdravija biljka na svijetu prema CDC-u
Iako je u Srbiji i regiji još uvijek nepravedno zapostavljena, stručnjaci je već godinama ističu kao jednu od najmoćnijih biljaka današnjice. Američki CDC (Centers for Disease Control and Prevention) u velikoj analizi nutritivne vrijednosti povrća dodijelio joj je maksimalnih 100 bodova, što znači da se nalazi na samom vrhu svjetske ljestvice superhrane.
Nutricionisti je zato nazivaju „superhranom broj 1“, a sve češće i „eliksirom mladosti“.
Ne bacajte aluminijsku foliju u smeće nakon jednog korištenja: Na jedno ipak morate paziti
Zašto je potočarka toliko hranjiva?
Ova izuzetno otporna i brzorastuća biljka sadrži bogat spektar ključnih nutrijenata: željezo, kalcij, folnu kiselinu, vitamine A, C i K, brojne aminokiseline i snažne antioksidanse.
Zahvaljujući toj kombinaciji, potočarka: jača imunitet, potiče zdravlje kostiju, čisti tijelo od toksina, poboljšava izgled kože, povećava energiju i osvježava organizam.
Zbog svojih antimikrobnih svojstava koristi se i u narodnoj medicini kao prirodni detoks.
Kako lako uzgojiti potočarku kod kuće
Suprotno uvjerenju da raste samo uz potoke, potočarka odlično uspijeva: u vrtu, na balkonu, pa čak i na prozorskoj dasci.
Potrebni uvjeti za uspješan uzgoj: vlažno tlo i redovito zalijevanje, mnogo svjetla uz laganu popodnevnu sjenu, lonac s drenažnim rupama, posuda napunjena vodom ispod lonca (vodu mijenjati svakodnevno).
Bogdan otkrio da zarađuje 5000 eura pa izazvao lavinu reakcija: 'Ni slučajno se ne vraćaj ovdje'
Sjeme se sadi oko 1 cm duboko u vlažno tlo. Posuda se zatim stavlja u veću posudu s vodom kako bi se simuliralo prirodno močvarno okruženje. Kada proklija i ojača, mlade biljke se presađuju.
Potočarka raste izuzetno brzo — uz pravilnu njegu daje 2 do 3 berbe godišnje, a prva može stići već u prosincu, ovisno o temperaturi.
Kako koristiti potočarku u kuhinji
Njezin okus je svjež, blago pikantan i podsjeća na kombinaciju rikule i rotkvice. Zbog toga savršeno pristaje uz: svježe salate, sendviče, smoothieje, juhe, čajeve od svježih listova.
Osim što obogaćuje okus, značajno povećava nutritivnu vrijednost svakog jela — idealno za sve koji žele ojačati zdravlje prirodnim putem.