Rijetki su svjesni opasnosti iza čaja koji se pije svakodnevno: Užasan je za vašu jetru

Mnogi ga piju i radi smirenja, a u narodnoj medicini uživa gotovo kultni status. No, stručnjaci iz područja biljne medicine posljednjih godina upozoravaju – previše kadulje u prehrani moglo bi imati vrlo neugodne posljedice.
Salvia officinalis, poznatija svima kao kadulja, sadrži spoj tujon – sastojak koji se prirodno pojavljuje u eteričnom ulju biljke. Dok su manje količine toga spoja korisne i djelotvorne, veće doze mogu biti opasne. Tujon je, naime, neurotoksičan, a uz to može štetiti i jetri.
Kada se čaj od kadulje konzumira svakodnevno i u velikim količinama, organizam se teško nosi s opterećenjem. Jetra, koja služi kao filter za štetne tvari, ne može preraditi toliku količinu tujona, što može dovesti do njegovog nakupljanja u tijelu. Posljedice mogu uključivati: vrtoglavicu i grčeve, promjene raspoloženja i nesanicu, ubrzan rad srca, u težim slučajevima, napadaje nalik epileptičnima.

Kadulja nije za svakoga
Određene skupine ljudi trebale bi posebno pripaziti. Među njima su trudnice, kojima kadulja može izazvati kontrakcije, ali i dojilje jer može smanjiti proizvodnju mlijeka. Djeca mlađa od 12 godina, osobe koje uzimaju lijekove za smirenje ili hormonsku terapiju, kao i oni s bolestima jetre ili bubrega, također bi trebali izbjegavati ovaj napitak.
Kako objašnjava farmaceutkinja Jelena M. za Najžena, kadulja može biti vrlo korisna, ali samo ako se koristi kratkoročno i u ograničenim količinama. “Ne preporučuje se piti dulje od tjedan dana u kontinuitetu, a optimalna količina bila bi jedna do dvije šalice dnevno”, naglašava ona.
Otkriveno tajno svojstvo tamne čokolade: Radi čudo za zdravlje, ali s jednim budite oprezni
Iako prirodna, kadulja ipak nije bezopasna. Prije nego što je uvrstite u dnevnu rutinu, najbolje je konzultirati se s farmaceutom ili liječnikom. Ovaj tekst ima informativni karakter i ne zamjenjuje stručni medicinski savjet.