Stručnjaci upozorili koje namirnice uvijek morate prati, a malo tko ih pere: 'Pazite pune su bakterija'

Pranje hrane prije konzumacije uobičajena je praksa, no je li uvijek potrebno ili čak sigurno? Prema članku objavljenom na medicinskom portalu WebMD, Danny Bonvissuto, uz pomoć dr. Punam Sačdev, analizirao je najčešće korištene namirnice i dao smjernice o tome kada i kako ih prati.
Piletina: Opasnost od širenja bakterija
Iako se mnogima čini prirodnim oprati sirovu piletinu zbog sluzavog sloja, Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA) upozorava da je sigurnije bakterije eliminirati termičkom obradom. Nedavna istraživanja pokazala su da je pranje piletine često kontraproduktivno – čak 60% ljudi koji su oprali sirovu piletinu imalo je bakterije u sudoperu, dok je 26% prenijelo bakterije na druge namirnice, poput salate.
Unaprijed oprane salate
Ako je na pakiranju salate naznačeno da je unaprijed oprana, nema potrebe za dodatnim pranjem. Takve salate obično prolaze kroz trostruki sustav pranja koji uklanja nečistoće i čini ih sigurnima za konzumaciju.

Jaja
Jaja dolaze s prirodnim zaštitnim slojem, poznatim kao bloom, koji sprječava ulazak bakterija kroz pore ljuske. Komercijalni proizvođači dodatno čiste jaja kako bi zadržali tu zaštitu. Pranje jaja kod kuće može, zapravo, povećati rizik od kontaminacije uvlačenjem bakterija unutra. Stručnjaci preporučuju pravilno skladištenje u hladnjaku i temeljitu termičku obradu.
Gljive
USDA preporučuje pranje povrća, ali gljive su iznimka jer upijaju vodu poput spužve. Kupovne gljive najbolje je očistiti vlažnom krpom. Divlje gljive, poput smrčaka, zahtijevaju poseban tretman – potapanje u mlaku slanu vodu na 30 minuta i temeljito ispiranje čistom vodom.
Avokado
Iako koru avokada ne konzumirate, preporučuje se oprati je. Rezanje može prenijeti bakterije i prljavštinu s kore na jestivi dio.
Limenke pića
Pranje limenki pića prije konzumacije osobni je izbor. Ako vas brine što je sve moglo doći u dodir s površinom limenke, operite je sapunom i vodom prije uporabe.

Kako pravilno prati voće i povrće?
Operite ruke toplom vodom i sapunom prije rukovanja hranom. Koristite hladnu, čistu vodu za pranje povrća i voća. Debelu koru proizvoda, poput jabuka i dinja, očistite četkom za povrće.
Karfiol, brokulu i zelenu salatu potopite u hladnu vodu na dvije minute. Osjetljivo voće, poput bobičastog, stavite u cjedilo i poprskajte destiliranom vodom neposredno prije uporabe.
Jesu li sredstva za pranje hrane potrebna?
Iako su sredstva za pranje hrane sigurna za uporabu, stručnjaci tvrde da nisu nužna. Hladna voda iz slavine ili destilirana voda sasvim su dovoljni za uklanjanje nečistoća. Potapanje voća i povrća na minutu ili dvije značajno smanjuje rizik od bolesti, a jednostavna praksa može pridonijeti sigurnijoj konzumaciji hrane.
Pranje namirnica treba biti promišljeno i prilagođeno vrsti hrane kako bi se izbjegle nepotrebne kontaminacije ili gubitak prirodnih zaštitnih slojeva. Slijedite ove smjernice kako biste zaštitili svoje zdravlje i osigurali kvalitetu prehrane.