Stručnjak za dugovječnost tvrdi da je ovo najbolja hrana: 'Jedite ju jednom dnevno, osjetit ćete promjene'
Prema stručnjacima koji proučavaju dugovječnost, odabir određenih namirnica može značajno doprinijeti našem zdravlju i kvaliteti života. Povrće poput brokule, kupusa i kelja bogato je hranjivim tvarima koje mogu pomoći u povećanju šansi za dugovječnost i bolji životni standard.
Dr. Mark Hyman, specijalist za dugovječnost, ističe da ova vrsta povrća sadrži protuupalne, antikancerogene i anti-aging fitonutrijente koji su ključni za zdravlje, piše Fortune Well.
Riba poput inćuna, haringe i lososa odličan su izvor proteina i omega-3 masnih kiselina. Prema dr. Hymanu, konzumacija ribe barem dva puta tjedno može smanjiti rizik od srčanih bolesti, aritmija, moždanog udara, visokog krvnog tlaka i povišenih triglicerida.
Najbolji odabir
Čak i mala količina ekstra djevičanskog maslinovog ulja dnevno može značajno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, neurodegenerativnih bolesti, bolesti dišnog sustava i raka, tvrdi dr. Hyman.
Nakon ovog prat ćete zube svaki dan: Evo što se događa ako samo jednom preskočite rutinu
Tamna čokolada, na primjer, sadrži više antioksidansa od borovnica, što je također važno za očuvanje zdravlja. Osim toga, tamna čokolada blagotvorno djeluje na mozak. Bitno je odabrati vrste s najmanje 75 posto kakaa.
Mahunarke su također izuzetno korisne jer mogu stabilizirati razinu šećera u krvi i smanjiti razinu kolesterola. Rajčice, s druge strane, sadrže likopen, antioksidans koji podržava zdravlje kardiovaskularnog sustava, kao i vitamin C koji jača imunitet.