Znanstvenici otkrili gotovo nezamisliv lijek za salmonelu: Uništava je povrće koje gotovo svi imamo u frižideru
Jedno od najčešće konzumiranih povrća (ili možda voća?) na svijetu obiluje antioksidansima, vitaminima i drugim spojevima, a znanstvenici s Sveučilišta Cornell u SAD-u identificirali su dva spoja s snažnim svojstvima uništavanja bakterija u seriji eksperimenata na stanicama.
Istraživački tim predvođen mikrobiologom Jeongminom Songom s Cornella bio je zainteresiran za Salmonellu, rod bakterija koje invadiraju crijeva i često uzrokuju trovanje hranom.
Konkretno, tim se usredotočio na tifoidalni serotip Salmonella, Salmonella enterica Typhi, koja živi samo u ljudima i uzrokuje tifus kada dospije u krvotok iz crijeva i širi se tijelom.
Kao i druge patogene prenesene hranom, pravilno rukovanje hranom i skladištenje zajedno s pristupom antibioticima mogu pomoći ljudima da izbjegnu trovanje hranom od Salmonelle.
Zamalo je došlo do epidemije
Međutim, tifus i dalje predstavlja veliki javnozdravstveni problem u mnogim dijelovima svijeta gdje ljudi nemaju pristup čistoj vodi, sanitaru ili cjepivima protiv tifusa. Širi se s osobe na osobu putem kontaminirane hrane i vode, a djeca su najviše izložena riziku.
Godine 2016. prvi je put izbila epidemija ekstremno otpornog na lijekove tifusa u Pakistanu, a osam godina kasnije stručnjaci za zarazne bolesti još uvijek strahuju da bi se mogla razviti regionalna ili globalna epidemija ako se ne kontrolira.
Podsjetimo, u Pakistanu je također česta pothranjenost, kao i u drugim zemljama Azije, Afrike, Latinske Amerike i Kariba. Studija iz 2023. godine o 64 zemlje otkriva da gotovo polovina djece mlađe od 2 godine ne konzumira voće ili povrće u svojoj prehrani.
Što paradajz u biti radi?
"Naš je glavni cilj u ovom istraživanju bio saznati može li rajčica i sok od rajčice ubiti enteričke patogene, uključujući Salmonellu Typhi, i ako može, koje kvalitete posjeduju koje ih čine djelotvornima", objašnjava Song. Laboratorijski uzgojene kulture Salmonelle Typhi izložene svježe pulpiranom soku od rajčice uginuli su u roku od 24 sata, a ne zbog kiselosti soka.
Znanstvenici su pregledali genom rajčice (Solanum lycopersicum) u potrazi za genima koji kodiraju male proteine, nazvane peptide, koji bi mogli djelovati kao antimikrobni agensi. Iz četiri početna kandidata, tim je identificirao dva antimikrobna peptida koji su inhibirali rast Salmonelle Typhi, čak i ubili soj otporan na ciprofloksacin, glavni antibiotik koji se koristi za liječenje tifusa.
Na kraju, istraživači su modelirali oblik svojih dva glavna kandidata peptida i simulirali njihove interakcije s membranama bakterijskih stanica Salmonelle Typhi. Kako je modeliranje predviđalo, ova dva peptida su razbila membrane stanica Salmonelle Typhi u samo 45 minuta.
Treba jesti rajčice, ali...
U daljnjim eksperimentima, spojevi su također ubili Salmonellu Typhimurium, soj netifoične Salmonelle koji uzrokuje neletalno trovanje hranom.
Imajući na umu da se radi samo o staničnim eksperimentima, nalazi studije nisu razlog da se netko "guši" sokom od rajčice u galonima.
Studija ističe poruke javnog zdravstva koje potiču ljude da jedu rajčice kao dio uravnotežene prehrane koja uključuje puno drugog voća i povrća - pod uvjetom da su pripremljeni uz dobre metode higijene hrane, jer to može pomoći u odbijanju bolesti i trovanja hranom.