Najjednostavniji recept za najfinije firtule!
Ako ikad poželite probati sami napraviti fritule, donosimo vam ovaj jednostavan i brz recept!
Sastojci za fritule
- 1 jaje
- 180 ili 200 ml tekućeg jogurta
- 2 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 čep rakije (opcionalno)
- prstohvat soli
- 200 g glatkog brašna
- pola praška za pecivo (može i cijeli zbog mekoće)
- po želji: limunova korica jabuka ili cimet
Priprema fritula
Ulje zagrijati u loncu. Ulja mora biti dovoljno kako bi fritule mogle plivati u njemu (fritule ne smiju dodirivati dno lonca). Kada ulje postane vruće, smanjite vatru na lagano.
Kako biste provjerili koje je temperature ulje, iskoristite kuhaču; drvenu kuhaču uronite u ulje, ako se oko kuhače stvaraju veliki mjehurići to znači da je ulje prevruće, ako se oko kuhače stvaraju manji mjehurići ulje je savršene temperature za prženje.
Fritule ne pržite na prejakoj vatri jer se neće stići napuhati. Umiješajte jaje, jogurt, šećere, rakiju i sol. Nakon toga umiješajte brašno i prašak za pecivo te pomiješajte jedno s drugim. Smjesa bi trebala biti gusta. Smjesu dodajte u vrećicu za ukrašavanje kolača ili običnu vrećicu za zamrzavanje na kojoj ste prethodno napravili rupu (debljine palca).
Smjesu istiskujte iznad lonca, dio po dio, kada vam izađe dio smjese otprilike iste širine kao vrećica, prerežite ga nožem kako bi upao u lonac s uljem. Nemojte staviti previše fritula u lonac, ostavite mjesta jer će se fritule napuhnuti. Fritule bi se trebale same okrenuti kada se dovoljno isprže na jednoj strani, ali ako se to ne dogodi, okrenite ih vi. Pazite da ulje ne bude prevruće!
Fritule pržite na umjerenoj vatri nekoliko minuta dok ne postanu zlatno-smeđe.