Riba koju Hrvati obožavaju na listi najgorih za zdravlje: Puna je opasne tvari

Stručnjaci upozoravaju da određene vrste donose nevjerojatne koristi, dok druge mogu ozbiljno ugroziti vaše zdravlje – pa čak i razvoj djece. Evo koje ribe trebate jesti, a koje potpuno izbjegavati.
Riba nije uvijek zdrav izbor
Riba se često nalazi na popisu najzdravijih namirnica zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama i brojnim hranjivim tvarima. Međutim, nisu sve vrste jednako dobre za organizam. Prema nutricionistici Michelle Rautenstein, ključno je znati koje ribe doprinose zdravlju, a koje treba u potpunosti izbaciti s jelovnika.

Najbolje ribe za zdravlje
Srdele – male, a moćne
Srdele su pravi nutritivni “dragulj”. Osim što su bogate omega-3 masnim kiselinama EPA i DHA, odličan su izvor kalcija i vitamina D. Redovita konzumacija srdela: čuva zdravlje srca i mozga, jača kosti zahvaljujući kalciju, doprinosi boljoj funkciji imunološkog sustava.
Losos – kralj zdravih masti
Losos je među najcjenjenijim ribama upravo zbog svoje nutritivne vrijednosti. Osim visokog udjela omega-3 masnih kiselina, sadrži i visokokvalitetne proteine te snažna protuupalna svojstva. Redovito uvrštavanje lososa u prehranu može: smanjiti rizik od srčanih bolesti, regulirati krvni tlak, sniziti trigliceride, smanjiti rizik od depresije i kognitivnog pada.

Najgore ribe za zdravlje
Tuna – dvostruki mač
Iako je tuna bogata vitaminima B6 i B12, te relativno pristupačna, ima i ozbiljan nedostatak – visoku razinu žive. To je posebno opasno za djecu, trudnice i dojilje. Preporuka stručnjaka: tuna se smije jesti najviše 1–2 puta tjedno, dok je za trudnice i malu djecu najbolje potpuno je izbjegavati.
Morski pas – egzotika koja skriva opasnost
Naizgled egzotičan i “moćan” izbor, morski pas spada u najzagađenije vrste ribe. Nutricionisti upozoravaju da sadrži izrazito visoku razinu žive, koja može djelovati kao neurotoksin. Dugotrajna konzumacija može dovesti do: oštećenja mozga, problema s pamćenjem i motorikom, poremećaja u razvoju kod djece
“Ne smije se konzumirati, posebno trudnicama i djeci”, naglašava nutricionistica Michelle Rautenstein.
Riba može biti saveznik zdravlja, ali i prijetnja, ovisno o tome što odaberete. Srdele i losos zaslužuju redovito mjesto na stolu, dok bi tuna trebala biti ograničena, a morski pas u potpunosti isključen iz prehrane.