Doktor tvrdi da je ovo povrće toliko zdravo kao da ga je Bog stvorio: Nismo ni svjesni koje tajno svojstvo ima

Može li određena skupina povrća pomoći u borbi protiv masnoća, bolesti jetre i usporenog metabolizma? Prema riječima američkog liječnika dr. Roberta G. DeBeasea, odgovor je – da. U viralnom videu na TikToku otkrio je koje povrće smatra „Božjim darom za ljudsko zdravlje“ te objasnio zašto bi se trebalo naći na svakom tanjuru.
Dr. Robert G. DeBease, liječnik poznat po svojim savjetima o zdravlju i prehrani na TikToku, naglašava da jedna skupina povrća može imati ključnu ulogu u očuvanju zdravlja. Riječ je o križastom povrću, obitelji koja uključuje brokulu, kelj, cvjetaču, bok choy, kupus i mnoge druge namirnice.
„Ovo povrće štiti jetru. Pokazalo se da smanjuje nakupljanje masnoća u jetri i poboljšava sposobnost tijela da sagorijeva masnoće. Također pomaže stvaranju enzima za detoksikaciju jetre koji uklanjaju štetni estrogen, toksine iz okoliša i teške metale“, pojasnio je dr. DeBease.

„Božji potpis“ na moćnom povrću
Liječnik je otišao i korak dalje, ustvrdivši da moć križastog povrća možda i nije slučajnost. „Je li ovo povrće zapravo blagoslovljeno od Boga? Pogledajte orah – izgleda kao mozak i dobar je za mozak. Mrkva izgleda kao oči i pomaže očima. Kada ovo povrće počne rasti, na njegovim cvjetnim laticama pojavljuju se mali križevi. Kao da je Bog htio reći: 'Ovo povrće toliko pomaže ljudskom tijelu da ću na njega staviti svoj osobni potpis kao znak.'“
Osim već spomenutih, u križasto povrće spadaju i raštika, prokulice, rikula, blitva, daikon, listovi gorušice i repa. Svoje ime dobilo je po obliku latica koje tvore križ, a sam naziv dolazi od latinske riječi cruciferous, što znači „križonosno“.
Riznica vitamina i minerala
Prema portalu Eat Right, većina križastog povrća obiluje vitaminima i mineralima poput folata i vitamina K. Tamnije zelene vrste posebno su bogate vitaminima A i C. Osim toga, sadrže fitonutrijente za koje istraživanja sugeriraju da pomažu u smanjenju upala i rizika od raka.
Nutricionisti savjetuju da se ovo povrće jede kao dio raznolike prehrane koja uključuje voće, cjelovite žitarice, proteine i zdrave masnoće.

Preporuke za zdravu prehranu
Britanski NHS Eatwell Guide preporučuje sljedeće za uravnoteženu prehranu: jesti najmanje pet porcija voća i povrća dnevno, temeljiti obroke na škrobnim namirnicama bogatima vlaknima poput krumpira, kruha, riže ili tjestenine, uključiti mliječne proizvode ili njihove biljne alternative, konzumirati mahunarke, ribu, jaja, meso i druge izvore proteina, birati nezasićene masnoće i koristiti ih u umjerenim količinama, piti šest do osam čaša tekućine dnevno.
Dobro razmislite hoćete li opet jesti ovo povrće: Znanstvenici u njemu pronašli vrlo otrovnu tvar
Stručnjaci otkrili koje je povrće 'najotrovnije': Hrvati ga obožavaju